Μαριές
Μαριές
Ένα από τα παλαιότερα ορεινά χωριά της Θάσου στην δυτική πλευρά του νησιού και σε απόσταση 12 χιλιομέτρων βορειανατολικά από τη Σκάλα Μαριών, βρίσκεται το χωριό Μαριές.
Για να φτάσει εδώ ο επισκέπτης αρκεί να αφήσει τον περιφεριακό δρόμο του νησιού προς τα Λιμενάρια και στρίψει αριστερά.
Το χωριό Μαριές είναι κτισμένο στο βάθος μιας ρεματιάς όπου παλαιότερα λειτουργούσαν ορυχεία σιδήρου.
Η αρχική τοποθεσία του χωριού ήταν στον λόφο απέναντι, όπου σήμερα δεσπόζει το ονομαστό μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μεταφέρθηκε όμως κατά τον Μεσαίωνα στην σημερινή του θέση για τον φόβο των πειρατών.
Δείτε περισσότεραΥπάρχουν τρείς εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του χωριού.
- Ονομάστηκε έτσι διότι στο χωριό υπήρχαν πολλές γυναίκες με το όνομα Μαρία.
- Μετά την καταστροφή του χωριού από τους πειρατές από την επιδρομή και την σφαγή σώθηκαν μόνο δύο γυναίκες με το όνομα Μαρία.
- Το χωριό είχε πολλές Μουριές. Το όνομα του φυτού αυτού παραφράστηκε από τους ντόπιους σε Μαριές.
Με όποιο τρόπο και να πήρε το όνομά του το χωριό δεν παύει να είναι ένα από τα ομορφότερα της ενδοχώρας του νησιού.
Στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που δεσπόζει αριστερά στην είσοδο του χωριού ο επισκέπτης μπορεί να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας που αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό της μονής ενώ το εκκλησάκι του Τιμίου προδρόμου στην βόρεια πλευρά της είναι αληθινό κομψοτέχνημα.
Η εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού κοντά στην πλατεία με την αιωνόβια μουριά, έχει κτιστεί το 1800 και είναι αφιερωμένη στην Σύναξη των Αρχαγγέλων λέγεται δε ότι είναι από τις παλαιότερες στο νησί.
Στην πλατεία του χωριού μια στάση για να γευτεί κανείς το υπέροχο κρύο νερό από τις γειτονικές πηγές αλλά και το φημισμένο ψητό κατσικάκι Θάσου που σερβίρεται στα ταβερνάκια που την περιτριγυρίζουν. Στις 15 Αυγούστου γίνεται εδώ εξαιρετικό λαϊκό πανηγύρι.
Ακολουθώντας τις πινακίδες και συνεχίζοντας προς το βουνό συναντούμε την μοναδική τεχνητή λίμνη του νησιού με τον μικρό της καταρράκτη σε ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς μέσα στο δάσος, όπου το Δασαρχείο Θάσου έχει οργανώσει ένα πανέμορφο και λειτουργικό χώρο αναψυχής. Επίσης οι λάτρεις της πεζοπορίας και της φυσικής ζωής μπορούν να συνεχίσουν με αυτοκίνητο καθώς ο δρόμος οδηγεί στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Θάσου του Υψάριου.