Αστρίς
Αστρίς
Δύο διαφορετικές τοποθεσίες; Δύο χωριά με παρόμοια ονόματα; Ίσως αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις του επισκέπτη που ακούει για πρώτη φορά το όνομα την περιοχής ή το διαβάζει σε κάποιο τουριστικό οδηγό. Όμως, μόλις αντικρίσει κανείς τον τόπο και νιώσει να τον συνεπαίρνει το φυσικό του κάλλος, σίγουρα το ποια από τις δύο ονομασίες θα επιλέξει, είναι το τελευταίο που θα τον απασχολήσει.
Το τοπίο καθαρά Μεσογειακό. Ήλιος και θάλασσα μπλέκονται εδώ σε έναν πανέμορφο συνδυασμό και οι ελιές προσφέρουν στον ευλογημένο τόπο, τον ζωογόνο καρπό τους. Για την συλλογή αυτού του καρπού, κάτοικοι από τον Θεολόγο κατέβαιναν εδώ αξημέρωτα με τα γαϊδουράκια τους. Τον δρόμο τους οδηγούσαν εκατοντάδες άστρα που φώτιζαν τον καθαρό ουρανό και έτσι ονόμασαν τον τόπο Αστρίς, εξαιτίας του καθαρού έναστρου ουρανού του.
Δείτε περισσότεραΣτην είσοδο του οικισμού βρίσκεται η μικρή γραφική παραλία η Ψιλή Άμμος. Ο λόγος που ονομάστηκε έτσι είναι προφανής. Κατάλευκη ψιλή αμμουδιά στον μικρό αυτό κολπίσκο με καταγάλανη θάλασσα να τον πλαισιώνει και ένας μικρός λόφος με ελαιόδεντρα και μια σειρά από πεύκα που συμβιώνουν αρμονικά με τις αγριελιές, ολοκληρώνουν το κάδρο της φύσης. Αυτή θεωρείται από πολλούς η καλύτερη παραλία του νησιού. Πολύ καλά οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες καθώς και καφέ και εστιατόρια που λειτουργούν όλη την ημέρα κατά την τουριστική περίοδο.
Για αυτούς που αποζητούν περισσότερη περιπέτεια και απομόνωση, κοντά στην παραλία της Αστρίδας και μέσα από έναν δρόμο δύσβατο βρίσκεται η Γκιόλα. Πρόκειται για την ομορφότερη φυσική πισίνα ανάμεσα στους απόκρημνους βράχους της παραλίας, τα μυστικά της οποίας θα σας αποκαλύψουμε σε ξεχωριστό αφιέρωμα, σε άλλο σημείο της περιήγησής μας στο νησί της Θάσου.
Είναι κοινότοπο πια, να αναφέρουμε, πως και στη συγκεκριμένη περιοχή θα βρούμε πλήθος αρχαίων ερειπίων που δίνουν στο μέρος μεγάλο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Μετά από πολυετείς ανασκαφές στην περιοχή έχουν έρθει στην επιφάνεια πολλά αρχαία ερείπια, κυρίως λινοί (υπαίθριοι χώροι αποθήκευσης κρασιού δηλαδή) αλλά και αμυντικοί πύργοι. Υπάρχουν πάρα πολλά τοπωνύμια στην περιοχή όπως: «κόκκινα», «μισαμπελιά» που μαρτυρούν πως ο κάμπος της Αστρίδας ήταν ένας απέραντος αμπελώνας κατά την αρχαιότητα.
Το νησί «Αστριώτικο» απέναντι από τον όρμο Καλάμι θεωρείται από τον αρχαίο ιστορικό Ηρόδοτο ως το νησί των Σειρήνων, όπου αυτά τα μυθικά πλάσματα της ιστορίας μάγευαν, σύμφωνα με τον Όμηρο, με το τραγούδι τους, τους ταξιδιώτες. Ο μύθος αναφέρεις πως ίσως εδώ να είναι το σημείο που πέρασε ο Οδυσσέας κατά την επιστροφή του από την Τροία.
Στην περιοχή της Αστρίδας, τα τελευταία χρόνια υποθαλάσσιες ανασκαφές έδειξαν την ύπαρξη μιας αρχαίας πόλης, που από πολλούς εικάζεται ότι είναι η χαμένη πόλη της αρχαίας Ατλαντίδας. Για αυτόν το λόγο έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από ξένα ερευνητικά προγράμματα για να έρθουν στο φώς κομμάτια από την αρχαία υποθαλάσσια πόλη, προκειμένου να μελετηθούν.
Στην περιοχή υπάρχουν παραλίες μοναδικού φυσικού κάλλους, οργανωμένες και μη, για όλα τα γούστα: Αη Βασίλης, Μπαμπούρι, Αμδέλα, Σαλονικιός, Καλάμι. Επίσης, σε μερικά χιλιόμετρα απόσταση από την Αστρίδα και με κατεύθυνση προς το γυναικείο Μοναστήρι του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, συναντάμε τους όρμους Θυμωνιά και Λιβάδι, οι οποίοι μπορούν να εντυπωσιάσουν και τον ποιο απαιτητικό επισκέπτη με τις εξαιρετικές παραλίες τους, καθώς και το όμορφο φυσικό τοπίο τους, που σχηματίζεται από μεγάλους κάθετους βράχους που κατεβαίνουν από το βουνό.
Οι διακοπές εδώ αποτελούν μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη καθώς ο οικισμός της Αστρίδας παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη στις μέρες μας. Υπάρχουν εδώ οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφικά ταβερνάκια με εξαιρετικούς ψαρομεζέδες αφού το μικρό νησάκι απέναντι από τον κόλπο Καλάμι το «Αστριώτικο» αποτελεί ιδανικό ψαρότοπο για τους μυημένους ψαράδες. Ιδανικός τόπος διακοπών και χαλάρωσης κοντά στην φύση. Επιθυμούμε άραγε κάτι καλύτερο;